Konya SMMM Odası'ndan Kınama Mesajı

03-03-2018

Konya SMMM Odası'ndan Kınama Mesajı

Ankara, İzmir ve Gaziantep YMM Odaları tarafından yapılan KDV İadesinin Mali Müşavirlerin yapacakları rapor ile alınmasına ilişkin açıklamalarından dolayı Konya SMMM Odası tarafından bir kınama mesajı yayımlandı.

Konya SMMM Odası “Yıllardır aynı çatı altında birlikte olmak için yanlış ve haksız uygulamaları polemik konusu yapmaktan çekinen SMMM odaları olarak, Ankara, İzmir ve Gaziantep YMM Odaları Başkanlarının “Bu düzenleme defter tutma ve denetim fonksiyonunu birbirinden ayıran ve bu görevleri farklı meslek mensuplarına tahsis eden meslek yasasının özüne aykırıdır.” sözleri, hem büyük bir bilgi ve hem de anlayış eksikliğini ortaya koymaktadır.” diyerek yapılan açıklamaya tepki gösterdi.

Konya SMMM Odası tarafından yayımlanan kınama mesajında, ayrıca Ankara, İzmir ve Gaziantep YMM Odaları Başkanlarının “Kamu görevlisi niteliklerine ve ehliyetine sahip olmayan kişilere verilecek yetkiler.” şeklindeki ifadesini “Yıllardır yasadan gelen yetkilerini kullanarak vergi beyannamelerini düzenleyen ve gönderen, görevlerini kamu yararı doğrultusunda büyük bir özveri ve titizlikle yürüten SMMM’lerin yüksek ahlak ve tecrübe sahibi olmak gibi temel niteliklerden yoksun olduğunu ima eden açıklamaları, aynı nitelikleri zorlayan ve YMM Meslek Odası Başkanlarına yakışmayan açıklamalardır.

Elbette bütün YMM’lerin ve YMM Odalarının hukuku kendi menfaatlerine göre çarpıtarak, kendilerini mesleğin ELİT kesimi gibi gören bu çürümüş zihniyet içinde olmadıklarını biliyoruz.

Ancak Ankara, İzmir ve Gaziantep YMM Odaları Başkanlarının tasarıdaki, “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler beyannamesini imzaladıkları mükellefler hakkında KDV iadesi raporu düzenleyebileceklerdir.” ifadesini içlerine sindirememiş ve çarpıtarak 105.000 SMMM Meslektaşımıza adeta hakaret eden bir açıklama yapılmıştır.” diyerek tepki göstermiştir.

“Yasal mesnetten yoksun, denetim ilkelerinden ve bilimsel ahlak ve etik ilkelere aykırı, çıkarcı bir zihniyetle, meslek örgütünü bölücü ve ayrıştırıcı ifadelerin kullanılmasından ötürü Ankara, Gaziantep ve İzmir YMM Odalarını kınıyoruz.” diyerek Konya SMMM Odası olarak Mesleğinin ve Meslektaşının daima yanında olduklarını ve yapılan bu haksızlığın karşısında duracaklarını belirtmiştir.

Konya SMMMO